Визначено найшкідливіше м'ясо: чим його замінити

  • 26.01.2024 17:31
  • 3 хвилини читання
Визначено найшкідливіше м'ясо: чим його замінити

Експерт зі здорового харчування Атлі Арнансон зазначив, що найбільш шкідливим для здоров’я вважається м’ясо, яке пройшло обробку. Це пов’язано з ризиком виникнення різних ускладнень та захворювань. Одна з причин цього - використання хімічних речовин у цих продуктах. Зокрема, оброблене м’ясо може спричиняти розвиток ракових захворювань та хвороб серця. Важливо бути обережним при вживанні таких продуктів на щодень, щоб зберегти своє здоров'я.

Прочитайте також Скажено шкідливі фрукти: замініть їх у своїй їжі.

Оброблене м'ясо - це м'ясо, яке піддається обробці шляхом в'ялення, соління, копчення, сушіння або консервування.

До продуктів харчування, які відносяться до категорії обробленого м'яса, включаються:

  • Ковбаски, а також салямі;
  • Ковбаса, смажений бекон;
  • Солоне і в'ялене м'ясо, яке ще називають солониною;
  • Смажене м'ясо на диму;
  • Сушене м'ясо, сушена яловичина;
  • М'ясні продукти в консервах.

Після обробки м’ясо не має корисного впливу на здоров’я. Професіонали в галузі харчування рекомендують виключити його з їжі для тих, хто практикує здоровий спосіб життя.

М'ясо, яке пройшло обробку, має негативний вплив на здоров'я / Фото Pexels

У перероблених продуктах використовується добавка нітриту натрію, що забезпечує збереження червоно-рожевого кольору м'яса, поліпшує його смак та запобігає розмноженню бактерій, але вони не є корисними для організму.

Дослідження вказують на те, що люди, які регулярно споживають оброблене м'ясо, мають більші ризики розвитку хронічних захворювань. Серед таких захворювань можна відзначити високий кров'яний тиск, серцеві проблеми, хронічну обструктивну хворобу легень, а також рак кишківника або шлунка. Отже, споживання обробленого м'яса збільшує імовірність виникнення цих захворювань.

Яке м'ясо є корисним?

За даними видання The Washington Post, птахина та риба вважаються найкориснішими видами м'яса. У рибі містяться жирні кислоти омега-3, які мають захисну дію на серцево-судинну систему. Крім того, риба є відмінним джерелом вітаміну D, селену та білка. Курка та індичка є ідеальним джерелом білка з низьким вмістом калорій та насичених жирів.