Ви неодноразово почули про необхідність споживання більшої кількості фруктів та овочів, однак скільки саме продуктів маємо на увазі? Чи існують офіційні рекомендації взагалі? Про це розповіла дієтолог Крісті Дель Коро.
Цікаво, які яйця краще споживати – білі чи коричневі: в чому полягає відмінність між ними?
На що можна розраховувати, споживаючи овочі та фрукти?
Фрукти та овочі є надзвичайно корисними продуктами, і це не випадково. Вони містять багато поживних речовин та вітамінів, що допомагають підтримувати наше здоров'я. Крім того, вони не тільки корисні, але й доступні та смачні. Отже, ось кілька основних причин, чому варто їсти більше фруктів та овочів.
Клітковина – це надзвичайно корисний тип вуглеводів, який міститься в усіх рослинних продуктах. Вона має велике значення для здоров'я, оскільки сприяє нормалізації роботи кишківника, підтримує імунітет і сприяє обміну речовин. Найбільше кількість клітковини міститься в шкірці та насінні продуктів, тому вони обов'язково повинні бути присутні в вашому раціоні харчування.
Корисна клітковина міститься у фруктах та овочах / Фото Pexels
Білки є надзвичайно важливими для організму людини, і їх значення складно недооцінити. Вони не тільки забезпечують організм енергією, але й виступають будівельним матеріалом для всіх структур у тілі людини.
Не всі фрукти та овочі містять велику кількість цієї речовини, проте у деяких все ж можна знайти достатньо білка. Щоб отримати необхідну кількість, варто додати до свого харчування більше бобових, таких як квасоля, горох і сочевиця.
У списку фруктів, яку ви можете розглядати для своєї їжі, додайте більше ківі та гуави.
Скільки фруктів і овочів потрібно споживати щодня?
Отже, при споживанні фруктів та овочів вам необхідно запам'ятати просте правило – "5 на день". Ця тенденція стала популярною ще декілька років тому і з того часу не втратила своєї актуальності.
Це означає, що щодня вам необхідно споживати принаймні 5 порцій овочів та фруктів, незалежно від вашого віку. Кожна порція свіжих фруктів або овочів повинна містити близько 80 грамів, за винятком картоплі, батата та інших крохмалистих овочів.
Люди, які щодня споживають близько 5 порцій цих продуктів, мають меншу смертність від різних причин, менші можливості захворіти на серцево-судинні хвороби, розповсюдження раку або респіраторних захворювань.
За яким критерієм визначається кількість фруктів чи овочів, що становлять порцію?
На цілих фруктах та овочах неможливо визначити точну харчову цінність, тому як знайти розмір порції? Зазвичай це можна відбрати наступним чином:
- один стакан необроблених фруктів або овочів;
- половину склянки сварених, консервованих або заморожених фруктів та овочів;
- одна чверть склянки сухофруктів (але вибирайте марку без додавання цукру).