Спинат має безліч корисних властивостей, які роблять його цінним продуктом для зміцнення здоров'я. Він багатий на вітаміни та антиоксиданти, які не лише захищають організм від хронічних захворювань, але й сприяють правильному функціонуванню мозку, очей та серця. Детальніше про переваги спинату розповіла фахівець з дієтології, Сінтія Сасс.
Ознайомтесь також з 5 уявленнями про цукор, які перешкоджають процесу схуднення.
Регулює артеріальний тиск
Шпинат містить природні хімічні сполуки, які називаються нітратами. Ці речовини можуть розширити кровоносні судини, що сприяє покращенню кровообігу і зменшенню навантаження на серце.
Дослідники виявили, що напій з шпинату може позитивно впливати на показники артеріального тиску. Згідно з проведеними студіями, кров'яний тиск позитивно знижувався протягом кількох годин після прийому напою з шпинату.
Захищає від захворювань
Речовини, які містяться в шпинаті, можуть знижувати рівень окислювального стресу, який може сприяти появі кількох хронічних захворювань (таких як серцеві хвороби або цукровий діабет другого типу). Тому рекомендується збільшити вживання шпинату, щоб захистити себе від хронічних недуг.
Окислювальний стрес - це нерівновага між антиоксидантами та шкідливими речовинами, які завдають шкоди вашим клітинам.
Корисність властивостей шпинату / Фото Pexels
Містить корисні речовини
У трьох порціях шпинату міститься більше, ніж 300% щоденної норми вітаміну К. Зелень також багата вітамінами А і С. Вітаміни К і А допомагають зберігати міцність кісток, а вітамін С є корисним для загоєння ран. Крім того, шпинат є важливим джерелом фолієвої кислоти, вітаміну В, заліза, магнію, калію і кальцію.
Підтримка здоров'я очей
У шпинаті міститься антиоксидант лютеїн, який зменшує ймовірність виникнення вікової макулярної дегенерації. Ця захворювання може призвести до погіршення гостроти центрального зору, що необхідно для водіння та читання.
Наукові дослідження підтвердили, що споживання шпинату, який містить велику кількість лютеїну, має протизапальну дію на очі та захищає їх від негативного впливу ультрафіолетових променів. Ефект, схожий на захист очей від сонця, можна отримати шляхом прийому шпинату як додаткового джерела лютеїну.
Підтримка когнітивних функцій.
Дослідження показали, що ті, хто щодня споживав одну або дві порції шпинату, мали такі ж когнітивні здібності, як люди, що молодші за них на 7 років.
Спробуйте прикрасити свій ранковий сніданок шпинатом, додаючи його до яєчні з авокадо або включаючи його до овочевого салату і фруктового смузі. Також можете спробувати готувати шпинат на пару.