Ось як утвориться ваше тіло, якщо ви почнете споживати сирі яйця.

  • 01.03.2024 12:15
  • 4 хвилини читання
Ось як утвориться ваше тіло, якщо ви почнете споживати сирі яйця.

Можливо, вам доводилося чути розповіді від бабусь про численні переваги вживання сиріх яєць. Однак за думкою докторки медичних наук Дженніфер Гілберт, насправді це може призвести до більше проблем, ніж користі.

Як ефективно вивести тарганів з помешкання: домашні способи, які дійсно працюють

Сальмонелю можна заразитися.

Коли йдеться про вживання сирів яєць, сальмонела - це те, що викликає найбільше занепокоєння. Це бактерія, яка мешкає в кишківнику тварин, зокрема домашніх птахів, і вона може забруднити внутрішню частину яйця ще до того, як утвориться шкаралупа. Ця шкаралупа також може бути заражена сальмонелою вже після відкладення яєць.

Здається, щорічно ця бактерія стає причиною захворювання понад 1,3 мільйонів людей. При сальмонельозній інфекції можуть виникати такі симптоми:

  • пронос
  • Блювота - це процес викидування шлунка через рот.
  • гарячка;
  • Спазми в животі.

Сальмонела є найбільш небезпечною для дітей до 5 років, дорослих старше 65 років та людей зі зниженим імунітетом.

Ви можете не отримати достатню кількість білка з яєць.

Одне невелике дослідження підтвердило, що організм людини може засвоїти приблизно 90% білка з вареного яйця, тоді як лише близько 50% можна засвоїти з сирого.

Можливо, це стається через фермент трипсин, який розщеплює білки, але його можуть заблокувати інші ферменти, які знаходяться у сирих яйцях. Тепло може знищувати інгібітори трипсину, що сприяє кращому усвоєнню білка.

Сирі яйця не мають такої ж користі, як варені/ Зображення від Pexels

Ви не зможете споживати велику кількість біотину.

Варені яйця можуть бути набагато кращим вибором, якщо ви хочете отримати інші корисні речовини. У сирих яйцях міститься білок авідин, який може перешкоджати усмішленню біотину - вітаміну B7. Проте після варіння яйця авідин руйнується, тому краще вибирати варені яйця, якщо ви хочете отримати всі корисні вітаміни.

Тим не менш, вживання сирих яєць все-таки може приносити вам деякі переваги.

Вони корисні для здоров'я очей.

Крім усіх мінералів і вітамінів, які містяться в яйцях, вони також багаті на каротиноїди, які мають антиоксидантні властивості. А ще в яйцях знаходиться і інші корисні речовини, наприклад, вітамін А, який сприяє здоров'ю очей.

Вони не матимуть впливу на рівень холестерину.

Спочатку може здатися, що у яйцях міститься занадто багато холестерину, і тому вони можуть бути шкідливими для здоров'я. Однак виявляється, що холестерин у яйцях не впливає на загальний рівень холестерину так само, як інші продукти.

Вони є відмінним джерелом холіну.

Багато людей не отримують достатньо холіну для задоволення своїх щоденних потреб. Водночас холін залишається дуже важливою поживною речовиною. Одне яйце може задовольнити більше чверті вашої денної потреби.

Велика кількість холіну пов'язана з меншим ризиком інсульту, а також існує потенційний зв'язок між холіном та зниженням ризику захворювання на цукровий діабет 2-го типу, захворювання печінки та когнітивних функцій.

Чи є це безпечно?

Коротко кажучи, ні. Вживання сирого яйця може стати причиною зараження сальмонелою, що може призвести до хвороби, а в найгірших випадках – смерті.

Напевно, у яєцях міститься велика кількість корисних речовин, але всі вони можуть бути отримані також з їжі варених яєць.