На який час слід обідати: знаменита дієтологиня розкрила точний відповідь.

  • 12.04.2024 21:45
  • 3 хвилини читання
На який час слід обідати: знаменита дієтологиня розкрила точний відповідь.

Світлана Фус погодилася з думкою багатьох, що вечеряти потрібно за 3-4 години до сну. Вона пояснила це останнім прийомом їжі, пов'язуючи це з роботою гормональної системи нашого організму та травної системи.

Також прочитайте 4 найгірші звички, які сприяють накопиченню жиру на животі: позбудьтеся від них прямо зараз.

За словами спеціаліста з харчування, вечіром в організмі повинні активізуватися "нічні гормони": мелатонін і соматотропний гормон, які прискорюють використання жирових запасів на енергетичні потреби.

Така злагоджена робота гормонів можлива лише тоді, коли ми дотримуємося режиму харчування та сну. Важливо лягати спати в той день, коли ми прокинулися. Оптимальний час для сну – 23:00.

Згідно циркадних ритмів, підшлункова залоза повинна знижувати свою активність не пізніше 21:00 (рівень інсуліну, який виділився на останній прийом їжі повинен плавно знизитися і нормалізувати рівень глюкози в крові), – вказала Світлана Фус.

Вона зазначила, що на перетравлення їжі потрібно 3-4 години, в залежності від того, що саме ви їли ввечері. Це означає, що вечерю варто їсти о 19 або 20 годині, кілька годин перед сном. Це стосується не лише тих, хто хоче схуднути, але й усіх людей.

Що вибрати для вечері

Вечеря повинна бути насиченою та легкою для шлунково-кишкового тракту, тому слід звернути увагу на те, які продукти краще сприймає ваш організм у вечірній час. "Згідно з класичним підходом, на вечерю рекомендується поєднання білків та овочів. Обирайте легкозасвоювані джерела білка, наприклад, рибу, м'ясо птиці, яйця. Якщо після вживання сирої овочевої їжі ввечері ви відчуваєте дискомфорт у шлунку або кишечнику і починаєте відчувати голод, краще вживати овочі в теплому вигляді (на пару, тушені або запечені)", - рекомендує експерт Світлана Фус.

Не забудьте про жири також. Додайте кашу або цільнозерновий хліб (близько 50 грамів). Переважайте крупи з низьким глікемічним індексом, такі як гречка або кіноа.