4 кулінарні помилки, які можуть загрожувати вашому здоров'ю: розповідаємо про них, щоб бути в курсі.

  • 26.01.2024 09:18
  • 4 хвилини читання
4 кулінарні помилки, які можуть загрожувати вашому здоров'ю: розповідаємо про них, щоб бути в курсі.

Під час приготування домашньої їжі ви передусім перевагаєте використанню непідданих обробці продуктів, що робить ваш раціон набагато кориснішим для здоров'я. Але варто зазначити, що лікар Майк Гансен попереджає про чотири поширені помилки, які можуть негативно впливати на ваше здоров'я.

Цікаво, що станеться з вами, якщо ви ніколи не митимете свій чайник.

Готування на великому полум'ї

Нагрівання їжі до дуже великих температур може мати негативний вплив з різних причин. І одна з них - глікація. Цей процес відбувається, коли тепло змушує глюкозу і фруктозу зв'язуватися з білками, що призводить до утворення кінцевих продуктів глікації.

І лікар пояснив, що у деяких випадках фруктоза є ще більш шкідливою, ніж глюкоза. Особливо, обробка цієї речовини в організмі призводить до підвищеного окисного стресу, який на 7 разів вищий, ніж у випадку з глюкозою.

А часте вживання продуктів, які готуються на високому вогні, може сприяти набору зайвої ваги та навіть пошкодженню кровоносних судин. Крім того, деякі дослідження свідчать, що вживання такої їжі може збільшити ймовірність розвитку раку грудей у жінок на 30%.

Приготування на шаленому полум'ї може становити загрозу / Фото Pexels

Швидке нагрівання

Миттєве нагрівання їжі може сприяти утворенню різних ефірів жирних кислот - небажаних шкідливих речовин, які можна знайти у багатьох перероблених продуктах.

Вони формуються, коли вільні жирні кислоти реагують з хлоридними іонами солі протягом швидкого нагрівання при температурах вище 400 градусів за Фаренгейтом, 240 градусів за Цельсієм, - розповів лікар Гансен.

Використання посуду з антипригарним покриттям

Антипригарні сковорідки можуть бути дуже зручними для приготування їжі, але, як виявляється, вони можуть і створити проблеми. Столовий посуд з антипригарним покриттям вкритий спеціальним матеріалом, який належить до групи поліфторалкілових речовин. Ці речовини є синтетичними хімічними речовинами, що залишаються стійкими до тепла, води та олій.

Процес нагрівання цього покриття до надзвичайно високих температур може призводити до попадання його частинок у приготовану їжу. Крім того, ці хімічні речовини теж пов'язані з підвищеним ризиком розвитку деяких видів раку.

Підсмажування багатоядерних ароматичних вуглеводів.

Коли жир і сік з м'яса взаємодіють з джерелами високої температури, такими як гаряче вугілля чи полум'я, можуть утворюватися окремі речовини, які точно не будуть корисними для вашого здоров'я.

Ці речовини також містяться і в диму, що утворюється під час готування, і вони можуть прилипати до поверхні м'яса або бути вдиханими.

Дослідження свідчать, що споживання й вдихання цих хімічних речовин може призвести до збільшених ризиків розвитку раку, зокрема раку легенів, молочної залози, сечового міхура й товстої кишки.

Щоб зменшити утворення цих речовин, ви можете виконувати такі дії:

  • маринувати м'ясо перед його готуванням;
  • використовувати кришки під час готування;
  • вибирати такі способи приготування м'яса, які не вимагають надто високої температури - наприклад, запікання або варіння.